Klussen, Surfen, Shoppen en Drijvende Pinda's

Gepubliceerd op 14 augustus 2019 om 21:55

We liggen een dag in Camaret sur Mer om uit te rusten en klussen te doen.
De schipper heeft alle klusjes op plakbriefjes geschreven en iedereen mag er een paar uitkiezen.
Het werk vordert snel. Stef smeert het roer en maakt lifelines voor Julia en zichzelf. Sjouke Lute en Laurens Hendrik maken de rubberboot in orde (we hadden eerst de aluminium bodem op de kop waardoor de zijsteunen niet bleven zitten).
Maaike Grytsje doet een mega afwas. Julia lapt de ramen en leert koffiezetten met kokend water, een thermoskan en een filter. Marttje maakt de boot schoon. En Edwin ruimt de steeds groter wordende hoop spullen op de navigatie tafel op (op de een of andere manier lijkt iedereen te denken dat je hier van alles mag neerleggen). Een uurtje later is het meeste werk gedaan en is er koffie met wat lekkers voor iedereen.

 

In de middag gaan Sjouke Lute en Laurens Hendrik samen met Stef surfen.
Hier de reactie van Sjouke Lute: 'JAAAAAAAA EINDELIJK!!!' Stef helpt ze met in de rubberboot tips te  geven terwijl de jochies in het water vallen.


Edwin heeft werkzaamheden voor Troyka Innovation (zie www.troyka-innovation.com)
Julia en Marttje gaan boodschappen doen in het stadje Camaret sur Mer.

 

Tijdens een van de gesprekken van de dag komt een belangwekkend onderwerp aan de orde: hoe kan het dat pinda's drijven.
Nu zijn ons de elementaire pricipes van drijven en zinken en Archimedes krachten ons wel bekend, maar hoe kan het dan dat de ene pinda wel zinkt en de andere pinda niet?
Stef blijkt ervaringsdeskundige te zijn op het gebied van zinkende pinda's en geeft ons een beschrijving van een wetenschappelijk experiment dat hij op dit terrein heeft uitgevoerd: 
"Ik had eens een zak pinda's. Er was er een op de grond gevallen en die gooide ik overboord. Deze pinda bleef drijven.  Dat vond ik gek. Toen gooide ik nog een overboord, en die zonk. Dat was vreemd. En toen ben ik systematisch gaan experimenteren."

Julia vult aan "Ja en even later lag de helft van al onze pinda's in het water."
Zo zie je maar dat wetenschap om opoffering vraagt.

Is er een deskundige die deze blog leest en ons opheldering kan geven betreffende de de dichtheid van pinda's en wat dit zegt over versheid, smaak en zeewaardigheid?

 

Edwin, Sjouke Lute en Maaike Grytsje


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.