Zaterdag avond 6 juni 2020
Bij dagenlang zeilen moet je de tijd en je energie goed verdelen, om ervoor te zorgen dat je niet uitgeput raakt. Wie de wacht heeft, bewaakt de navigatie, controleert de koers, stuurt bij, noteert de belangrijke zaken in het logboek (elke uur kompas koers, snelheid, positie, wind sterkte en richting, de zeilvoering, stand van accu’s en watertanks en - heel belangrijk - of de dieselmotor aanstaat). Dit log volgt de aanbevelingen die het Solas systeem voor wereld zeilers heeft ontwikkeld en is bedoeld om er zeker van te zij waar je op de zee bent en ten alle tijden op basis van deze gegevens een goed gegiste positie kunt maken als de electronica uitvalt. Als we de motor aan of uitzetten noteren we het tijdstip, om zo goed mogelijk het dieselverbruik te bewaken.
We zijn een crew met 5 personen en kunnen dus de lasten delen. Maar hoe doe je dat op een goede manier, op een manier die bij iedereen past?
Na een avond puzzelen in de week van voorbereiding hebben we daar het volgende op bedacht. Laurens Hendrik doet alleen dagdienst. Hij houdt van vroeg opstaan en krijgt dus wacht van 07:00 tot 10:00 en 13:00 tot 15:00. In deze uren kunnen degenen die nacht dienst hebben gehad rustig pitten, dus dat werkt goed.
De andere 4 crew leden hebben een rooster van dag, avond en nacht diensten, maar op steeds wisselende tijden. De dag is verdeeld in 24 uur - 8 uur ochtend, 8 uur avond en 8 uur nacht. Voor deze 4 zijn er in totaal 7 diensten, waardoor je twee diensten per dag hebt, en een keer in de vier dagen maar een dienst hebt. Bovendien is het rooster zo gemaakt dat voor een afzonderlijk crewlid er een 26 uurs rooster is: elke volgende dag begint 26 uur na de vorige: daardoor schuiven je wachten steeds verder op. Het leuke hiervan is dat je elke tijd van de dag, avond of nacht een keer te doen krijgt, zodat je ook kunt genieten van opkomende zon, ondergaande zon, vallende sterren, of een lekkere middag sessie.
Om uit te komen met 5 personen, en de belasting evenredig te maken reken we de zwaarte van nachtelijke uren (23:00 - 07:00) dubbel, en andere uren enkel. Na wat gepuzzel zijn we uiteindelijk gekomen op de volgende diensten.
Dag dienst (07:00 - 15:00) met de ontbijt wacht (07:00 - 10:00), de brunch wacht (10:00- 13:00), de lunch wacht (13:00 - 15:00).
Avond dienst (15:00 - 23:00) met thee wacht (15:00 - 17:00), diner wacht (17:00 - 20:00) en zonsondergang wacht (20:00 - 23:00).
En de nacht is ook verdeeld in 8 uren. De Venus wacht (de tijd dat je de planeet Venus kunt zien) is van 23:00 tot 02:00. Dit is zoiets als lang opblijven en is daarom populair bij pubers. De sterrenwacht is van 02:00 tot 04:00. Dit is de zwaarste dienst omdat je een gebroken nacht hebt, en is daarom maar twee uur lang - met wat geluk zie je vallende sterren. Dan de zonsopkomst dienst, 04:00 tot 07:00, is weer een hele leuke dienst omdat het snel lichter wordt en je van tevoren en erna goed kunt slapen.
In onze effectief 26 uurs dienst heb je dagelijks in totaal 6 of 5 uur dienst en twintig uur rust. Dan moet je er alleen nog voor zorgen dat je die rust tijd ook werkelijk omzet in slaap, zodat je het lang volhoudt.
Marttje heeft de zonsondergang dienst, heerlijk rustig met een mooi uitzicht.
In de nacht van zaterdag op zondag heb ik de Venus dienst (23:00 tot 02:00). Dit blijkt vandaag een feestje te zijn. De maan schijnt helder, de zee is vrij van alle obstakels, geen enkel schip te zien. En de wind is een kalme bries zodat de zee aangenaam kabbelt. Het schip ligt rustig, zodat de slapers hun rust krijgen.
Tijdens deze Venus dienst valt er weinig te doen. Om het uur de positie en koers in het logboek schrijven en intekenen op de kaart. De zeilstand is prima en hoeft niet te veranderen.
Het meest vermeldenswaardige feit was de opkomst van de maan in prachtig rood / oranje.
Uitkijken bestaat daarom vooral naar het maanlicht staren in de golven. Een streep maanlicht van de horizon tot aan het schip maakt de golven zilvergrijs (overdag is er een gouden glans op de golven).
Met maan-staren ben ik een uur mee zoet - er komen allerlei associaties met Maanlicht bij me op. De meest treffende voor de dag van D-day is de Moonlight Serenade, het bekende nummer van de Glenn Miller band. Dit was een zwoel schuifel nummer voor soldaten met aanhang in de tweede wereld oorlog.
Na een uur maan staren vallen me de regelmaat in de geluiden van het schip op. Het zeil en de giek maken een piep en kraak geluid - kan dat stiller voor de slapers? De automatische piloot maakt ook een zucht-en-steun geluid elke paar seconden. Daar kan ik wat aan doen. Ik zet het schip op handbesturing en draai de schroef vast waarmee je het roer kunt fixeren. Het is even uitproberen om te vinden bij welke stand het schip niet oploeft of afvalt, en ik kan iets vinden wat een minuut lang goed werkt. Of de slapers er baat bij gehad hebben weet ik niet, maar mij heeft het weer een half uur bezig gehouden, wat helpt tegen het slaap gevoel.
Onder ziet u hoe we over de Tyrreense zee zijn gevaren.
Reactie plaatsen
Reacties