Flexibel moet een mens zijn in de corona quarantaine. Niets is meer wat het eerder was.
De vissers varen de havens van Corsica nauwelijks meer uit - de restaurants die de vis kopen zijn dicht.
De man die de Michelin sterren in Toulouse uitdeelt zit ook zonder werk thuis. Hij kan naar geen enkel restaurant als mystery guest om te proeven hoe goed de keuken is. En het allerergste is dat er nu niemand voor hem kookt. Een persoonlijk drama - hij kan zelf niet koken en leeft nu al ruim een maand op stokbrood en brie, en dan nog niet eens zijn favoriete merk.
De opera zangeres uit Lyon kan niet meer repeteren in de concertzaal, en oefent haar 24 dagelijkse toonladders noodgedwongen in haar flatje op vier hoog. Dit tot wanhoop van de buren. Na klachten door de buurt heeft ze haar repertoire aangepast - nu is iedereen blij - ze geeft nu elke dag een concert van hoop vanaf het balkon met dagelijks drie verzoeknummers.
De dolfijnen van de Middellandse zee snappen het ook niet meer. Waar zijn al die snelle speedboten gebleven? Nieuwsgierig als ze zijn, kwamen ze daarom op een windstille dag maar eens een kijkje bij ons in de haven nemen. Er waren drie dolfijnen die helemaal tot een paar meter van de kade van de veerpont zijn gezwommen - op nog geen tweehonderd meter van onze jachthaven.
Een Australische speculant heeft een grote klapper gemaakt - eind februari heeft hij flink wat aandelen gekocht bij een Amerikaanse producent van mondkapjes. Via een deal met opties heeft hij binnen twee maand tijd tweeduizend procent rendement gemaakt op zijn investering. Warren Buffet - de Amerikaanse investeringsgoeroe wist het al lang - be careful when others are greedy, be greedy when others are careful.
De olie prijs is in Amerika negatief geworden - je kreeg $37.63 dollar per vat erbij als je toch alsjeblieft volgende maand maar olie zou afnemen. Dat is de economische waanzin aan het werk als je wereldwijd meer produceert dan er verbruikt of opgeslagen kan worden. Na de boterberg en de melkplas is er nu een olieplas. Laten de olieboeren te rade gaan bij de veehouders om er achter te komen hoe dit gereguleerd gaat worden. Er is wel een belangrijk verschil - koeien worden gemolken door boeren, en de heilige koe (uw auto) wordt gemolken door overheden.
Mocht u nog een lege olietanker in uw achtertuin hebben dan kunt u snel flink wat geld verdienen. Uw eigen olie bank. U krijgt geld om het te bewaren voor betere tijden en vangt zowel bij lossen als laden een mooi bedrag per vat olie.
Voor u al te enthousiast wordt en oliesjeik ambities krijgt, wil ik u dit nog meegeven: het stenen tijdperk is niet afgelopen omdat er een gebrek was aan stenen. Wie weet wordt zelfvoorzienende zonne-energie de grote winnaar van de Corona crisis.
Corsica exporteert momenteel personenwagens. Tenminste dat zou je denken - ik heb vandaag 5 opleggers vol auto’s naar de industrie haven zien rijden. Dat is bizar - er is hier geen autofabriek. Kennelijk zijn deze wagens ergens anders harder nodig dan hier. Er is hier bij de veerpont-haven een terrein zo groot als een voetbalveld dat vol personenwagens stond. Het veld is nu helemaal leeg.
Het zijn tijden van schaarste in overvloed. Van veel is te weinig - dat is schaars. Heel veel andere dingen zijn over - omdat het niet meer geconsumeerd wordt.
De wereld is nu eindelijk eens aan het consuminderen. Een corona crisis werkt dus beter dan de vele overheids campagnes om het gedrag van de burgers aan te passen.
Wie nog eens wil genieten van hoe met ragfijn spel de wereld economie door tycoons wordt beheerst moet nog maar eens kijken hoe Ollie B Bommel dat aanpakt in De Slijtmijt. Als er niets meer stuk gaat hoeft er niets meer te worden geproduceerd -maar als alles heel snel stuk gaat - door de Slijt Mijt - dan kunnen fabrieken overuren draaien. Marten Toonder had dat al goed in de smiezen - en de oplettende lezertjes kunnen dat - met uw welnemen - van hem leren. Als u tenminste begrijpt van Toonder echt bedoelt.
Economisch gezien is oorlog de grootste Slijtmijt - talloos veel materieel rolt uit de fabriek en wordt kapot geschoten op het slagveld. Wie het laatst failliet is heeft gewonnen?
De flamingo’s op Corsica kan het niets schelen - die hele corona crisis, of de economie - zij doen precies wat ze altijd al gedaan hebben - met de poten in de modder krabbetjes vangen. Dat gaat zonder BTW, zonder bankrekening, zonder loonbelasting, zonder sociaal fiscaal nummer, zonder vergunning en zonder paspoort. Het is duidelijk, de economie is door mensen bedacht en wordt door overheden in stand gehouden. Bent u op zoek naar gratis voldoening - neem dan een voorbeeld aan de flamingo's.
Feitelijk heeft Corona de economie op een laag pitje gezet - minder uitgaven. Alles wat niet essentieel is is gestopt, of heeft moeten stoppen omdat niemand er meer aan werkt.
In tijden van crisis houden de boeren in Nederland het langer uit dan alle anderen - olie, auto’s en bakstenen kun je niet eten, maar de natuurlijke etenswaar van het akkerbouw veld wel. Het Hart van Nederland is dus niet in de Randstad, maar in de weilanden vol koeien, de kassen vol paprika, en de velden vol met piepers.
Vincent van Gogh wist het al, Nederland is en blijft een land van aardappeleters.
Marten Toonders visionaire album over de waanzin van economie "De Slijtmijt". Naadloos van toepassing op de gekte op de olie markt door de corona crisis.
Reactie plaatsen
Reacties