Bezoek uit de Sahara

Gepubliceerd op 20 april 2020 om 21:34

Het is zondagavond begonnen met regenen. De voorspelling is dat het op Corsica tot woensdagavond blijft regenen. Drie etmalen lang doorlopend regen! Wat is er aan de hand?

 

Laten we eens een kijkje nemen in de meteorologie van vandaag.

 

In Nederland zou je dit weer niet kunnen hebben. Daar komt regen doorgaans uit een depressie vanuit het westen en trekt dan weg naar het oosten. Als de depressie een koufront is, heb je een bui waar het pijpenstelen regent, en dan nog een paar uren lang af en toe een plaatselijke bui. 

Is de Nederlandse depressie een warmtefront, dan kan het een paar uur lang zachtjes regenen. Maar dan is in Nederland de regen op. Het schijnt dat het in Nederland in 93% van de tijd droog is. En in die laatste 7% van de tijd valt juist genoeg om onze rivieren te vullen en de graslanden weelderig groen te maken. Dat is een goede verdeling, als u het mij vraagt.

 

Maar hoe krijgen wij op Corsica dan wel drie volle dagen lang regen? Om die vraag te beantwoorden moeten we een kijkje naar de satelliet foto van vandaag nemen, met dank aan www.windy.com en de EUMETSAT.

Zoals u ziet is het in Nederland prachtig weer - geen wolk aan de lucht. Ook Ierland, Engeland, Denemarken, Duitsland, Noord Frankrijk, Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije hebben mooi weer.

Je kunt ook mooi zien dat het hoogland van Noorwegen nog dik in de sneeuw zit.

 

Boven de Middellandse zee, tussen Spanje en Italië zit een dik pak wolken - geen twijfel mogelijk hier moet een depressie zitten. Laten we eens een kijkje nemen naar de luchtdruk, en de daarbij horende wind.

Hier zie je de hele Middellandse zee van Gibraltar tot Beiroet, met in het midden Italië. Links Spanje, rechts Turkije. Onderin liggen de Afrikaanse landen, Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte.

Het lage druk gebied, aangegeven met de grote letter L, ligt boven  zee tussen het grote eiland Sardinië en Tunesië. De zee is lekker warm, een graad of 18 Celsius. De lucht boven de zee is lekker vochtig geworden door de zee. Dat zijn perfecte omstandigheden voor het maken van regenwolken. De ene na de andere regenwolk ontstaat hier en stijgt op door de opwaartse luchtstroom die hoort bij een lage druk  gebied.

 

Het lagedruk gebied blijft bovendien dagenlang boven de Middellandse zee hangen - het verplaatst zich wel wat, maar blijft steeds in contact met de zee. 

 

De reden dat de depressie maar niet weg gaat, zit hem in de bergen rondom de Middellandse zee: deze depressie ligt ingesloten tussen de Alpen in het noorden, de Pyreneeën in het noordwesten, de Sierra Nevada in het westen, het Atlas gebergte in het zuidoosten, en de Apennijnen in het oosten. De depressie kan haast geen kant op - en doet daarom maar een paar rondjes rond de grote eilanden Corsica, Sardinië, en Sicilië. 

Deze omstandigheden zijn samen de perfecte regenmachine geworden - drie dagen lang gratis irrigatie van alle landbouw gebieden! Dat worden weer heerlijk sappige sinaasappels!

 

Een interessante bijkomstigheid is dat er onder deze omstandigheden ook veel regen valt aan de Afrikaanse kust, vooral in de kuststrook van Tunesië en Algerije. Drie dagen lang regen op de woestijn is daar zeer welkom. 

 

Wij merken ook dat de regen wolken boven de woestijn zijn geweest - er ligt fijn bruin zand op ons dek, op de plaatsen waar alle regenwater de gangboorden afloopt. Zo hebben we dus visite gekregen van nomadisch zand uit de Sahara.

 

Zijn we toch niet helemaal in quarantaine - met dit bezoek uit het zuiden.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.