Het is dag 2 van de totale isolatie in Frankrijk vanwege het Corona Virus (COVID-19). De havenmeester kwam mij officieel vertellen dat in de hele Franse sector van de Middellandse Zee pleziervaart nu verboden is. Beroepsvaart gaat wel gewoon door.
De booteigenaren die Porto Vecchio als thuis haven hebben mogen dus ook niet meer naar buiten, wat gisteren nog wel mocht. Voor ons maakt het geen verschil, we blijven hier wachten tot de situatie in Frankrijk en Italië weer normaal is.
Maar wat is normaal? Never waste a good crisis, zeggen de Engelsen. Daarmee bedoelen ze dat uit elke crisis situatie iets goeds naar voren kan komen. Je kunt ook doelgericht een crisis gebruiken om iets door te drukken, zoals macht-hebbers vaak doen om macht-houders te blijven.
Laten we daarom gezamenlijk eens vrijelijk gaan speculeren over de gevolgen van deze crisis. Wie over een jaar deze blog dan nog eens leest kan oordelen of er een kern van waarheid in deze speculaties zat, of dat ik de plank finaal misgeslagen heb.
Allereerst zal de komende weken het verbruik van olie dalen, door minder vliegtuig vluchten en minder auto kilometers. Ook liggen her en der fabrieken stil, die minder grondstoffen en energie nodig hebben. Olie productie gaat gewoon door, dus de olie prijs zal gaan dalen.
Tuinieren wordt razend populair: de wederopstanding van de volkstuin. Je bent in de frisse lucht, je hebt toegang tot een voedselkanaal waarvan je de hygiëne in de hele keten kunt controleren, je hoeft er niet voor in de rij te staan bij een supermarkt, het geeft je wat te doen als je niet op straat mag zijn, en je bent weer meer één met de natuur. En het smaakt voortreffelijk.
De hygiëne sector krijgt een blijvende groei. Mondkapjes waren al populair in Azië en zijn nu definitief doorgebroken in het straatbeeld van Europa. Hoofddoekjes met mondbescherming zoals we die kennen van bepaalde bevolkingsgroepen blijken plotseling het Ei van Columbus en zijn het nieuwe fashion item geworden. Er komt een geheel nieuwe stroming in de mode, hygyfashy, die zich geheel richt op hygiënische mode waarbij je zoveel mogelijk vrij kunt flaneren maar anderen en jezelf niet besmet. Flesjes met steriele gel voor het desinfecteren van de handen liggen bij elke supermarkt bij de kassa naast de andere impuls-aankoop-artikelen.
Er komt een babyboom rond kerst 2020. Dit zijn stuk voor stuk indigo kinderen die hun tijd en oudere generaties ver vooruit zijn in intuïtief handelen.
Er komt een grote de-urbanisatie golf over de aarde: de bevolking van de grote steden in Italië, Frankrijk en Spanje trekt weer massaal naar het platteland. Waarom zou je in een grote metropool gaan werken waar besmettingskansen groot zijn als je ook kunt telewerken vanuit een idyllisch huisje op het platteland met heerlijk helder vers bronwater? De huizenprijzen liggen veel lager dan in de grote steden en het wooncomfort en de recreatie in de vrije natuur is veel beter!
Vliegvelden krijgen naast de douane ook een sanitaire immigratie dienst die met een 100% controle van alle arriverende passagiers met thermische camera’s koorts meten en met real-time speeksel controle op virussen en bacteriën testen. Het medisch paspoort wordt online geregistreerd door het land van aankomst.
Virologie wordt een snel groeiend vakgebied op universiteiten en technologische overheids instellingen. Men gaat zich richten op het vinden van vroege indicatoren van besmettelijke ziekten. Er worden gevoelige meetmethoden ontwikkeld waarmee op grote schaal en zeer goedkoop besmettelijke ziekten kunnen worden getest bij op het oog gezonde mensen - zogenaamde Incubation Time Shortening Instruments (ITSI). Biotech start-ups die in dit werkterrein opereren worden binnen het jaar opgekocht door grote bedrijven in China en Europa.
Ecotoerisme krijgt een nieuwe invulling - wandelen in de bergen en langs woeste rotsen-kusten met op kleinschalige pleisterplaatsen via een automaat verkrijgbare sanitatie pakketten blijken een enorme hit. Last minutes naar overvolle stranden in warme landen worden een stuk minder populair.
Politiek wordt weer interessant. Wie heeft er nog aan de Brexit gedacht de afgelopen twee weken? Er is een nieuw politiek thema dat om doortastend beleid op de juiste schaal vraagt - verdediging van gezondheid en milieu in het land. De verbeelding is niet meer aan de macht, diep overheids ingrijpen is weer helemaal in. Elke ideologie kan dit naar hartelust een eigen politieke kleur geven zodat we in verkiezingstijd weer kunnen genieten van de inventiviteit van campagneleiders. Groen links komt als eerste met de slogan “Veilig op Groen”. De VVD volgt direct met “Veilig, Vrij en Democratisch”. De SP staat voor “Steriele en Sociale Politiek”. De PvdA zet haar hele wetenschappelijke bureau op dit thema en komt na een paar weken grondige analyse op “Voor een gezond beleid, voor alle medelanders, is het nu tijd, voor wat anders.” Dat zit D66 niet lekker en repliceert met “Daadkracht met 66 idealen”. Er komt een nieuwe one-issue-partij Vaccinatie2020 (al snel afgekort tot V20), die bepleit dat iedere Nederlander tegen alles moet worden gevaccineerd. Het kopstuk van deze partij is een ambitieus maar ontevreden tweede-kamer-lid dat in de moederpartij op een zijspoor is gerangeerd.
Het beroeps- en verenigingsleven in Nederland wordt grondig tegen het licht gehouden. Sire komt met de televisie campagne “Hoe veilig is je hobby”. Er komt een dik rapport van TNO over de relatie tussen besmettingsgevaar in de sociale netwerken. De belangrijkste conclusie: "werken op een kantoor is te gevaarlijk voor de volksgezondheid" wordt op het laatste moment voor publicatie door de minister van Loonbelasting geschrapt.
Handige ondernemers springen in het nieuwe gat in de markt - angst voor besmetting is wat consumenten aanzet tot impulsaankoop. Petjes met modieuze mondkapjes worden een rage bij grote sporttoernooien deze zomer.
Muziekfestivals beleven een moeilijk jaar. De hygiene omstandigheden waren toch al niet om over naar huis te schrijven, maar het grote publiek is zich nu massaal bewust geworden van het belang van sanitatie.
Andrea Bocelli sleept Italië door de Corona crisis door vanaf balkons in Italiaanse steden benefiet concerten te geven die met drone camera’s gefilmd worden en rechtstreeks op televisie zijn te zien. Portugese fado - verwerking van ellende door welluidende zang - was altijd al populair bij bepaalde groepen en wordt nu een mainstream muziek in heel Europa, met uitzondering van Finland waar hardrock onbetwist op nummer 1, 2 en 3 blijft.
De vrije verkoop van kranten en tijdschriften keldert in de weken van lockdown - en het publiek gebruikt massaal internet voor nieuwsgaring. Het effect op krantenverkoop is blijvend.
Supermarkten verbeteren hun marge door gemaks-pakketten aan te bieden die bij de ingang van de supermarkt voor tien, twintig of vijftig euro handje-contantje te koop zijn zonder wachttijd.
Internet verkoop van pakketten via koeriersdiensten krijgt een gevoelige dip - bezorging laat weken op zich wachten en orders worden na een paar dagen wachten massaal geannuleerd. Het besef groeit dat veel van deze aankopen sowieso overbodig was.
Het onderwijs stelsel is in grote beroering. De minister van Onderwijs pleit voor een nieuwe naam: Ministerie van Educatie en Bewustzijnsverhoging. Scholen experimenteren met onderwijs op afstand, en nemen zeilers op de Middellandse Zee als test-groep, waaraan de Bleu Magenta crew met plezier meedoet.
De toetsweken in maart op het Middelbaar Onderwijs vallen compleet in het water. Er komt een generaal pardon voor alle onderwijs-vakken, met een door de Minister vastgestelde voldoende voor iedere leerling die de handen op de voorgeschreven manier wast.
Adaptief Onderwijs, gericht op onderwijs aangepast aan de landelijke situatie wordt het dominante thema. De eerste Pabo student die op dit onderwerp afstudeert wordt persoonlijk adviseur van de Minister.
Televisie makers krijgen het moeilijk. Het publiek mag de studio niet in en op straat gebeurt er weinig meer. Daarom komen veel gouwe-ouwe speelfilms weer op de buis. De complete herhaling van “De familie knots” blijkt een meesterzet en krijgt al snel een spin-off “Knotse kerels” die inspeelt op moderne gekte in Nederland.
Neem al vast maar een kijkje bij de Familie Knots:
https://www.youtube.com/watch?v=2ZoyjdNx1Rc
Hetty Heyting heeft een meesterwerk afgeleverd door het schrijven en acteren van deze serie. Onnavolgbaar briljant. Roze verf, wie heeft het niet nodig?
Reactie plaatsen
Reacties
Heerlijk om zo te speculeren! Allemaal terug naar de natuur, die zich nu mooi kan herstellen, zowel de natuur buiten ons als onze menselijke natuur. Hopen dat jullie gezond blijven! Liefs, Margreet