Toren voor duurzame energie - GEM

Gepubliceerd op 18 januari 2020 om 19:22

Een juweel. Dat moet het worden. In de Engelse taal: a gem.

 

GEM staat ook voor Green Energy Mill, de molen voor groene energie. We zagen hem staan op de vismarkt in Groningen en waren geraakt door het flitsende uiterlijk. 

 

Het idee achter GEM is om daar waar tijdelijk elektriciteit nodig is, dit lokaal op te wekken. In de zomer periode zijn er overal festivals voor bijvoorbeeld popconcerten en evenementen. In plaats van overal diesel aggregaten neer te zetten zou je ook een mobiele energie centrale kunnen neerzetten. Eentje die met zowel wind kracht als zonne-energie elektriciteit kan opwekken. Meer duurzaam, minder CO2 uitstoot.

 

Dit idee is nu uitgewerkt in een prototype wat momenteel te zien in in Groningen. Het is een Europees project geworden waar de Universiteit van Eindhoven met diverse partners uit een aantal Europese landen samenwerken. Power Vibes is de naam van dit project. Er is financieel ondersteuning door Europees geld van het Interreg North West Europe fonds. 

 

Het mechanische ontwerp van de toren is innovatief. Van een afstand ziet het er ongeveer uit als de Eiffel toren. Van dichtbij zie je het verschil. Er is gekozen voor een gesegmenteerde vorm van  driehoekige elementen, die compact zijn tijdens vervoer in een vrachtauto, en kunnen uitvouwen tijdens de opbouw. Dit moet in korte tijd gebeuren, vanwege het gebruik op festivals die maar een paar dagen duren. Het project mikt op minder dan twee dagen voor opbouw.

Hoe ver is dit concept nu? Uit het fact sheet blijkt dat er een windmolen is met een piek capaciteit van 3 kW en photo-votaische zonnecellen met een piek capaciteit van 10 kW. Dat is een goed begin, maar nog niet echt indrukwekkend. Met deze energie opbrengst kun je op een festival dag thee zetten voor een paar honderd mensen.

Maar het is nog maar een prototype - het kan efficiënter, grootschaliger en nog beter geïntegreerd. En daar wordt het commercieel interessant. Wie dit concept verder wil verbeteren zou de TRIZ methodologie moeten toepassen. Neem maar eens een kijkje op

www.troyka-innovation.com

 

 

Bron: 

https://www.nweurope.eu/projects/project-search/powervibes-sustainable-solution-for-the-festival-market/

https://www.nweurope.eu/projects/project-search/powervibes-sustainable-solution-for-the-festival-market/gem-general-information/design-process/

https://www.nweurope.eu/projects/project-search/powervibes-sustainable-solution-for-the-festival-market/gem-general-information/factsheet/


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.