In de zeilwereld komt veel liefhebberij voor. Mensen die kunnen zeilen en dan zelf aan het ontwerpen slaan om te bouwen wat nog niet bestaat. Ze hebben geen opleiding in aerodynamica, hydrodynamica of sterkteleer. Maar toch wijden ze zich met veel enthousiasme aan hun passie. Amateurs, mag u ze noemen, want in dat woord zit amour. Uit liefde wijden ze hun tijd aan deze bezigheid.
Een zeewaardig schip ontwerpen is niet eenvoudig. Vaak mist het dan ook aan vakmanschap om de passie te bestendigen in een goed schip. Maar één ding hebben deze amateurs wat de vakmensen ontberen - een open en frisse blik op het onderwerp. De vakmensen kun je vaak niet meer betrappen op erg veel originaliteit: in dienst van een producent moet een vakman maken wat de markt wil kopen, en dat is ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Dat staat innovatie in de weg. Revolutionaire veranderingen komen niet van gevestigde producenten - ze zijn wel wijzer, waarom zouden ze zich vervreemden van hun vaste klanten groep? Gevestigde producenten zullen alleen kleine evolutionaire veranderingen doorvoeren, zo kun je leren uit het boek van Clayton Christensen (The innovators dilemma).
Toch haal ik graag mijn hart op met het bekijken van goedbedoelde ideeën met een originele invalshoek. Zo heb ik in Engeland een club gevonden die zich de AYRS noemt - Amateur Yacht Research Society.
Ze brengen een paar keer per jaar een tijdschrift uit waar de pionierende amateurs hun nieuwe ontwikkelingen, testboten en uitvindingen presenteren. Commercieel belang is er niet. Wel de drang om de producten van eigen passie te presenteren aan de wereld en zo bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van dit vakgebied.
De oude nummers kun je downloaden van:
https://www.ayrs.org/catalyst/
Ik kan hier uren in grasduinen. Je leest hier over de eerste pogingen om zeilboten te bouwen met hydrofoils, vele jaren voor dit bij America's Cup voor een revolutie heeft gezorgd.
Neem maar eens een kijkje in nummer 4, april 2001. Hier vertelt op pagina 20 Malcolm Barnsley over de ontwikkeling die uiteindelijk heeft geleid tot de Sailrocket - nu nog steeds wereldrecord houder snel zeilen op de 500 meter baan - 121 km/h.
https://www.ayrs.org/catalyst/Catalyst_N04_Apr_2001.pdf
De sailrocket heeft door dit record de Franse record trimaran Hydroptère verslagen (zie de eerdere blog over Hydroptère) - een lichtgewicht specialist verslaat de zwaardere generalist.
Als je met de kennis van nu in deze oude nummers terug kijkt, zie je dat veel van de innovatie van vandaag begonnen is met de passie van amateurs van 10 tot 20 jaar geleden.
Wie wil innoveren in de zeilwereld, en efficient wil leren van andere pioniers, zou dit tijdschrift dus van kaft tot kaft moeten uitpluizen.
Veel succes!
Edwin
2001: AYRS artikel over sailrocket concept in 2001: de essentie van het concept is vastgelegd.
2012: Sailrocket 2 vestigt officieel wereldrecord - 121 km/h - het concept en krachtenbalans is nog hetzelfde, de aerodynamica en de materialen zijn verbeterd, dankzij sponsoring door windmolen energie bedrijf Vestas.
Youtube film over de sailrocket en het wereldrecord. Griezelig snel zeilen.:
https://www.youtube.com/watch?v=2cUht1rxnh4
Meer informatie over Sailrocket:
https://en.wikipedia.org/wiki/Vestas_Sailrocket
Reactie plaatsen
Reacties