Wandelen door Cartagena

Gepubliceerd op 2 november 2019 om 20:33

Cartagena is een grotere stad aan de zuid oost kant van Spanje, en is gezegend met een natuurlijke haven tussen rotsen van een paar honderd meter hoog, die beschutting bied tegen harde wind uit alle windrichtingen.

 

We liggen aan de oostkant van de jachthaven, met uitzicht op de stadsmuren in het noorden, en uitzicht op twee gigantische cruiseschepen in het zuidoosten. Die liggen hier een dag om de cruise passagiers gelegenheid te geven de stad te bezoeken. Vanaf ons achterdek kunnen we zien hoe vele vrachtauto’s met eten worden gelost en overgeladen naar het achterste cruiseschip.

 

In onze jachthaven liggen veel zeilschepen, waaronder een engelse vriendenclub die een oceaanracer gekocht hebben en deze nu wedstrijd-klaar maakt. Aan de ARC mochten ze niet meedoen, ze zijn veel te snel, maar de boot is perfect voor de Route du Rhum (Frankrijk - Guadeloupe) en soortgelijke wedstrijden.

 

Naast ons ligt een groot zeiljacht van een welgestelde met een ingehuurde Franse kapitein, een bijzonder hartelijke man, die graag een praatje maakt. Maar niet te lang, want hij heeft nog genoeg klussen te doen voor de eigenaar volgende week weer aan boord komt - het plan is een zeiltocht om de wereld.

 

Wat verderop is er nog een een industrie haven, en liggen er een stuk of 10 grote vrachtschepen voor anker in de beschutte baaien rond Cartagena. 

 

Er wordt ook flink geroeid - een sloep gaat vlak langs de kade met de cruiseschepen. Ook is er zeilles voor kinderen in Optimisten, die zeilen vlak langs het containerschip Mistral dat aan een kade gelost wordt. Dan is er nog een vissershaven. En al deze scheepjes en mega schepen gebruiken hetzelfde water - dat dat allemaal goed gaat!

 

De stad Cartagena is ontstaan als een handelspost van Carthago, de staat aan de zuidkant van de Middellandse zee (nu Tunesië) die bloeide ongeveer 2300 jaar geleden. In de tijd dat het Romeinse rijk in opkomst kwam, was Carthago al een handelsnatie van formaat. De zeilende handelsvloot in Carthago verbond alles van Gibraltar in het westen, Tyrus en Sidon in het oosten, en de nomaden routes door de Sahara, met de stad Carthago als centrum. Toen bekend werd dat in het Iberisch schiereiland goud, koper, ijzer en lood te vinden was, werd gezocht naar een geschikte plaats om schepen te ankeren en dat vonden de Carthageners, en noemden het Nova Carthago, en tegenwoordig heet het dus Cartagena.

 

Het Carthaagse rijk werd zo succesvol dat het een bedreiging voor het Romeinse rijk werd, dat betekende natuurlijk oorlog waarin uiteindelijk de ondergang van Carthago (nu Tunesië) is geworden, hoewel Hannibal met zijn olifanten het Rome nog knap lastig heeft gemaakt. Wie meer wil weten zou de prachtige stripalbums van Jacques Martin kunnen lezen - zorgvuldig gedocumenteerde albums waar je kunt zien hoe Carthago er ooit uit heeft gezien (1). De resten van de stad Carthago liggen 10 kilometer van de huidige stad Tunis, in Tunesië.

 

De havenstad Carthagena in Spanje is altijd gebleven, en viel na de nederlaag van Carthago in Romeinse handen. Daarom is er in de stad nu nog steed een Romeins Amfitheater en een Romeins Theater.

 

Na de val van het Romeinse rijk kwamen eerst Iberiërs (zeg maar Spanjaarden), daarna de Moren (Arabieren), en na de reconquista (de herverovering van Spanje door kruistochten tegen de Moren) weer de Spanjaarden. Allemaal wilden ze de haven van Cartagena gebruiken en toegang tot het binnenland van Spanje.

 

We gaan het eens op ons gemak bekijken. Eerst wandelen we van de haven naar de stadsmuren. Het amfitheater blijkt gesloten te zijn wegens renovatie. 

 

Dan lopen we via Universiteitsgebouwen naar het stadscentrum waar het Romeinse Theater is. Het is flink groot, met vele honderden zitplaatsen.

Er is een flink aantal gebouwen waar alleen de gevels nog van staan - gestut door een stelsel van stalen balken. Het ziet er niet stevig uit, maar toch zitten er mensen op een terras precies onder de wankele gevels; zij maken zich kennelijk niet druk over mogelijk instortingsgevaar.

 

Dan lopen we naar het hart van het centrum, een plein aan de oude haven. Hier kun je winkelen, wat Maaike Grytsje en Marttje leuk vinden. Kleding, schoenen, souvenirs, make-up, snoep en nog veel meer.

 

De mannen gaan naar het zeevaart museum, maar dit blijkt gesloten te zijn. Dan maar langs het water naar het museum voor Onderwater Archeologie. Dit is heel leuk - het geeft een beeld van de schepen, hoe groot ze waren, wat de ladingen waren, en er zijn allerlei objecten die in scheepswrakken gevonden zijn - ankers, amforen, munten, sierraden en zo meer.

 

Phoeniciërs, Carthagenen, Romeinen, Moren en Spanjaarden hebben hier in drie millennia allemaal met rijk gevulde handelsschepen gevaren, en daar is het nodige bij gezonken.

 

Er is een enorme verzameling zilveren munten te zien, opgedoken uit een Spaans schip dat de Engelsen ooit onder vuur hebben genomen - nota bene in een tijd dat de Spaanse Kroon en het Engelse koninkrijk officieel in vrede hadden gesloten. 

 

De passagiers gaan weer massaal terug naar de twee cruise schepen, en voor zonsondergang is de cruise kade weer helemaal verlaten.  

Edwin

(1). De stripalbums van de onvolprezen Jacques Martin - Carthago; Carthaagse avonturen, uitgegeven bij Casterman

(2). https://nl.wikipedia.org/wiki/Cartagena_(Spanje)

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.